Характеристика староместных сортов озимой мягкой пшеницы по электрофоретическим спектрам высокомолекулярного глютенина

Н. В. Алпатьева, Н. К. Губарева

Аннотация


The paper presents the results of electrophoretic analysis of high-molecular glutenin subunits in 96 ancient local varieties of soft winter wheat from the collection of All-Russia Research Institute of Plant Growing (Krymoks, local wheats of Crimea region, Banatoks and Sandomirkas). The studied samples are of great variability in this character and may be used as sources of baking properties while selecting new varieties. It has been shown that electrophoretic analysis of HMW glutenin subunits can be used as an additional molecular criterion for identification of wheat varieties and biotypes identical in gliadin spectra and also for the selection of genotypes with high baking properties.

Полный текст:

PDF


DOI: https://doi.org/10.30906/1999-5636-2002-3-24-27

Ссылки

  • На текущий момент ссылки отсутствуют.


Наши партнеры:



  

 

Подписаться на наши издания Вы можете через почтовые каталоги агентства «Роспечать» и Объединенный каталог «Пресса России»а также на сайтах агентств «УП Урал Пресс», «Информнаука»«Прессинформ» и «Профиздат».

© Издательский дом «Фолиум», 1998–2022